Akın KAPUBAĞLI1, Güvenir OKCU2, Cumhur Özdemir ÜREMEN3, Ahmet ÖZLEN1

1Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Ortopedi ve Travmatoloji Anabilim Dalı
2Celal Bayar Üniversitesi Ortopedi ve Travmatoloji Anabilim Dalı
3İzmir Atatürk Eğitim Hastanesi 1. Ortopedi Kliniği

Keywords: Asetabuler Displazi, Chiari Osteotomisi.

Abstract

Giriş: Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Ortopedi ve Travmatoloji Anabilim Dalında 1991-1998 yılları arasında asetabuler displazi tanısı ile Chiari osteotomisi uygulanan ve takip edilen 30 hastanın 36 kalçası çalışma grubunu oluşturdu. Hastalar ve
Yöntem: Ortalama yaş 14 yıl (En küçük 7, en büyük 39 yıl), ortalama takip süresi 46 aydır (En kısa 16, en uzun 98 ay). Hiçbir kalçada Chiari osteotomisiyle beraber ikinci bir cerrahi girişim yapılmadı. Chiari osteotomisi endikasyonu ağrılı displazik kalça ve/veya belirgin instabilite idi.
Bulgular: 36 kalçanın Harris kalça skoru ameliyat öncesi ortalama 78 puandan, ameliyat sonrası ortalama 93 puana yükseldi. Buna göre kalçaların %80.5’da çok iyi ve iyi sonuç, %19.5’da ise orta sonuç alındı. Hiç bir kalçada en son kontrole kadar ikinci bir cerrahi girişim gerekmedi. Osteotomi sonrası oluşan değişiklikler radyografik olarak değerlendirildi ve klinik sonuçlar ile karşılaştırıldı. Wiberg’in CE açısı, asetabuler açı ve femur başı örtünmesinde belirgin düzelme saptandı.
Sonuç: Bu çalışmada elde ettiğimiz veriler Chiari osteotomisinin asetabuler displazi tedavisinde belirgin klinik iyileşme sağladığını ve bu etkisinin esas olarak kalçanın medializasyonuna bağlı olarak ortaya çıktığını desteklemektedir.