Ramesh K Sen, Senthil Kumar R, Sameer Aggarwal, O N Nagi

Department of Orthopaedics, Postgraduate Institue of Medical Education and Research, Chandigarh, India

Keywords: Kemik pla¤ı; kemik transplantasyonu; kemik vidası; kırık fiksasyonu, internal/enstrümantasyon; radius kırı¤ı/cerrahi/radyografi; ulna kırı¤ı/cerrahi/radyografi.

Abstract

Amaç: Bu çalıflmada, önkolda kaynamayan kalıcı kemik kayıplarının, plak ve vida ile sıkıfltırılarak kullanılan iliyak krest kortikokansellöz destek grefti ile (Nicoll tekni- ¤i) cerrahi tedavisinin sonuçları de¤erlendirildi.
Hastalar ve yöntemler: Çalıflmaya önkolda kemik kaybı saptanan 10 hasta (5 erkek, 5 kadın; ort. yafl 39; da¤ı- lım 25-60) alındı. Kaynamayan kemik kaybı altı hastada ulnada, üç hastada radiusta idi; bir hastada iki kemikte de tutulum görüldü. Befl hastada açık kırık vardı. Altı hastada aktif enfeksiyona rastlandı. Hastalar, yaralanmadan ortalama 19.6 ay (da¤ılım 10-36 ay) sanra tedavi edildi. Kemik kayıplarının uzunlu¤u 2.5-5 cm arasında (ort. 4.1 cm) de¤ifliyordu. Stabilizasyon 3.5 mm’lik AO dinamik kompresyon pla¤ı ve bir veya iki çiviyle sa¤landı. ‹ki kemikte de tutulum olan hastada intramedüller çivilemeye baflvuruldu. Fonksiyonel sonuçlar Anderson ve ark.nın skorlama sistemiyle de¤erlendirildi. Ortalama izlem süresi 28 ay (da¤ılım 20-43 ay) idi.
Bulgular: Tüm hastalarda ortalama 4.65 ay (da¤ılım 4-6 ay) içinde kaynama elde edildi. Dokuz hastada iyileflme sorunsuz sa¤landı. Bir hastada yüzeyel enfeksiyon geliflti. Tüm hastalar dirsekte tam ekstansiyon ve fleksiyona kavufltu. Bir hastada distal radioulnar subluksasyon ameliyattan sonra da devam etti. Kemik kaybı uzunlu¤unun daha fazla oldu¤u (p=0.004) ve yaralanmadan sonra daha fazla gecikme olan (p=0.02) hastalarda kaynama anlamlı derecede uzun sürdü; ancak, bu etkenlerin fonksiyonel sonuçlar üzerinde anlamlı etkisi yoktu (p>0.05).
Sonuç: Önkolda kaynamayan kemik kayıplarının tedavisinde iliyak krest kortikokansellöz kemik blo¤u kullanı mı basit ve güvenilir bir yöntemdir.