Ali Sızlan1, Abdulkadir Atım1, Yüksel Yurttaş2, Hüseyin Özkan2, Meltem Bilge1, Murat Kuyumcu3, Cemil Yıldız2, Ercan Kurt1, Mustafa Başbozkurt2

1Gülhane Askeri Tıp Fakültesi, Anesteziyoloji ve Reanimasyon Anabilim Dalı, Ankara, Türkiye
2Gülhane Askeri Tıp Fakültesi, Ortopedi ve Travmatoloji Anabilim Dalı, Ankara, Türkiye
3Denizli Asker Hastanesi, Anestezi ve Reanimasyon Kliniği, Denizli, Türkiye

Keywords: Bupivakain; e pidural a naljezi, a ğrı; l evobupivakain; hasta kontrollü epidural analjezi.

Abstract

Amaç: Bu çalışmada, total diz artroplastisi (TDA) yapılan, özellikle kardiyak hastalığı bulunan hastalarda ameliyat sonrası hasta kontrollü epidural analjezide (HKEA) bupivakain ile levobupivakainin etkinliği karşılaştırıldı.
Hastalar ve yöntemler: Çalışmaya kombine spinal-epidural anestezi altında TDA cerrahisi yapılması planlanan 44 hasta (16 erkek, 28 kadın; ort. yaş 70.2±6.3 yıl; dağılım 18-80 yıl) dahil edildi. Hastalar rastgele olarak iki gruba ayrıldı. Spinal anestezi için intratekal alana grup 1’de (n=23) %0.5’lik 15 mg bupivakain, grup 2’de ise (n=23) %0.5’lik 15 mg levobupivakain uygulandı. Lokal anestezik miktarları, HKEA başlama zamanları ve bolus sayısı/ihtiyaç miktarı oranları kaydedildi. Olgular ameliyat sonrası 6, 12, 24 ve 48. saatlerde ağrı düzeyi, ek analjezik ihtiyacı, total kullanılan analjezik miktarı, motor blok derecesi, komplikasyonlar ve hasta memnuniyeti açısından değerlendirildi.
Bulgular: Ameliyat süreleri, HKEA başlama zamanları, bolus sayısı/ihtiyaç miktarı oranları, ameliyat sonrası 6, 12, 24. ve 48. saatlerde görsel analog skala (GAS) skoru ve sayısal değerlendirme skoru (NRS), ek analjezik ihtiyacı, total kullanılan analjezik miktarı, motor blok derecesi ve hasta memnuniyeti açısından grup 1 ile grup 2 arasında istatistiksel olarak anlamlı bir fark saptanmadı. Yan etki görülme oranı grup 1’de grup 2’den daha az olmasına rağmen, bu bulgu istatistiksel olarak anlamlı değildi.
Sonuç: Levobupivakainin anestezik etkinliği benzer olmasına rağmen, kardiyotoksik ve nörotoksik etkileri bupivakaine göre daha düşük olduğu için, özellikle kardiyak hastalığı olan olgularda tercih edilmesinin daha uygun olacağı sonucuna varıldı.