Ahmet Karakaşlı1, Didem Venüs Yıldız2, Erdem Kumtepe2, Ceren Kızmazoğlu3, Hasan Havıtçıoğlu4

1Department of Orthopedics and Traumatology, Tire State Hospital, İzmir, Turkey
2Department of Biomechanics, Institute of Health Science, University of Dokuz Eylül, İzmir, Turkey
3Department of Neurosurgery, Medical Faculty of Dokuz Eylül University, İzmir, Turkey
4Department of Orthopedics and Traumatology, Medical Faculty of Dokuz Eylül University, İzmir, Turkey

Keywords: Biyomekanik; endoskopik diskektomi; sağlam omurga.

Abstract

Amaç: Bu çalışmada minimal invaziv perkütan endoskopik diskektomi sonrası omurganın hareketli segmentinin biyomekanik değişiklikleri sağlam omurga ile karşılaştırıldı ve endoskopik diskektominin lomber kuzu omurgası üzerindeki etkileri araştırıldı. Gereç ve yöntemler: Bu çalışmada 10 adet taze donmuş kuzu omurgası kullanıldı. Her bir omurgaya L4-L5 seviyesinde perkütan endoskopik diskektomi yapıldı. Sağlam ve endoskopik diskektomi yapılmış omurgalar için biyomekanik test, aksiyel kompresyon test makinesi kullanılarak gerçekleştirildi. Aksiyel kompresyon tüm örneklere 5 mm/dk yükleme hızı ile uygulandı. Her bir omurgaya, özel tasarlanmış bir aparatla, 8400 N/mm moment fleksiyon, ekstansiyon, sağa eğilme ve sola eğilme hareketlerinde uygulandı.
Bulgular: Aksiyel kompresyon ve fleksiyon testlerinde yer değiştirme bulgularına göre örnekler daha stabildi. Diskektomi yapılmış omurgaların yer değiştirme değerleri, sağlam omurgaların değerlerine yakındı. Her iki grup karşılaştırıldığında, sadece sola eğilme ön-arka kayma değerleri anlamlı idi (p?0.05).
Sonuç: Perkütan transforaminal endoskopik diskektominin, (PTED) biyomekanik ve klinik açıdan dezavantajı yoktur. Endoskopik diskektominin stabilite yönünden de herhangi bir dezavantajı yoktur. Yalnızca sola eğilmede öne arkaya kayma değerleri istatistiksel olarak anlamlı bulundu. Bu sonuçların nedenini tüm omurgaların sol taraftan PTED yapılmış olmasına bağlamaktayız.