Anıl Taşkesen1, Baybars Ataoğlu1, Mustafa Özer1, İsmail Demirkale2, Sacit Turanlı1

1Department of Orthopedics and Traumatology, Medical Faculty of Gazi University, Ankara, Turkey
2Department of Orthopedics and Traumatology, Keçiören Training and Research Hospital, Ankara, Turkey

Keywords: Kondroitin sülfat; glukozamin sülfat; tendon-kemik iyileşmesi.

Abstract

Amaç: Bu çalışmada glukozamin kondroitin sülfatın (GlcNCS) kemik tünel içindeki tendonların iyileşmesine katkısı araştırıldı. Gereç ve yöntemler: Tendon-kemik iyileşmesi 28 Yeni Zelanda tavşanının proksimal tibialarında oluşturulan kemik tünel içine ekstansör digitorum longus tendonu yeniden yerleştirilerek araştırıldı. Tavşanlar tedavi ve kontrol grubu olmak üzere iki gruba ayrıldı. Tedavi grubuna (n=14) 210-250 mg/kg/gün glukozamin sülfat ve 170-200 mg/kg/gün kondroitin sülfat verilirken kontrol grubuna (n=14) aynı dozda yem verildi. Tedavi ve kontrol grupları işlem sonrası altıncı ve 12. haftada histolojik ve biyomekanik analize göre karşılaştırıldı. Histolojik değişiklikleri değerlendirmek için Yamakado puanlama sistemi kullanıldı.
Bulgular: Histolojik analize göre, tedavi grubunda hem altıncı hem 12. hafta değerlendirmesinde puanlar anlamlı olarak daha yüksek idi (p=0.029). İstatistiksel olarak anlamlı olmasa da 12. hafta değerlendirmesinde tepe çekim gücü tedavi grubunda daha yüksekti (35.3 N/mm2’ye kıyasla 24.3 N/mm2) (p>0.05). Öte yandan, tedavi grubunda kastendon bileşkesinde sıyrılma meydana gelirken kontrol grubunda tendonlar kemik tünellerden sıyrıldı. Tedavi grubundaki hiçbir tendon kemik tünellerden sıyrılmazken altıncı ve 12. hafta değerlendirmelerinde kontrol grubundaki tendonların tünellerden sıyrıldığı görüldü.
Sonuç: Glukozamin kondroitin sülfat tedavisi hiyalen kıkırdak oluşumunu artırıp kapiller damar oluşumunu azaltarak tendon-kemik iyileşmesini güçlendirir.